Trofeu Ciutat de Tarragona – 2a cursa de copa d’orientació a peu
Al voltant de 400 corredors i corredores van participar a la 2a prova de la Copa Catalana dOrientació a Peu 2019 i 13a edició del Trofeu Ciutat de Tarragona d’Orientació.
El Montsant Orientació va voler celebrar els seus trenta anys a un dels primers terrenys de l’orientació catalana: el Pont del Diable, un parc ecohistòric als afores de Tarragona, l’atractiu principal del qual és l’aqüeducte romà de les Ferreres, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, dins el conjunt arqueològic de Tàrraco.
Pel caràcter semiurbà del terreny, el Montsant va organitzar el cap de setmana anterior una trobada amb els seus socis per netejar de brossa i residus la zona de competició. Amb aquest tipus d’accions es vol anar un pas més enllà amb el compromís d’intentar minimitzar l’impacte mediambiental d’una cursa d’orientació i aconseguir que l’ús d’un determinat terreny pugui suposar fins i tot una millora.
La cursa, de llarga distància, es va caracteritzar per uns traçats orientats a aprofitar al màxim un mapa molt condicionat per les zones poblades i per la densitat de la vegetació. El resultat va ser més que satisfactori, amb uns recorreguts que van saber equilibrar l’exigència física i tècnica en totes les categories.
Tommi Juhani Tölkkö (BO) i Marta Bruns (Aligots) van ser els millors a la categoria absoluta.
Aquí teniu els resultats:
Resultats Finals XIII Trofeu Ciutat Tarragona 2019
Resultats Parcials XIII Trofeu Ciutat Tarragona 2019
Moltes gràcies a tots per participar!!!
Degut a que en els darrers 10 dies s’han iniciat els treballs per l’execució d’un Pla tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF) dins una finca particular de 66 ha. Aquests treballs consisteixen en la tala d’arbres , retirada de troncs i branques i la consegüent obertura i eixamplament de vials. Com a conseqüència el mapa de la cursa ha canviat en un sector de forma substancial. Aquest fet, ha comportat tenir que modificar in extremis la configuració de tots els traçats, així com la ubicació de la sortida i l’eliminació de la Pre-sortida.
Per aquest fet s’emet aquet butlletí on hi ha la informació que ha canviat i un resum de la informació més rellevant de la cursa. És molt important, que ho feu arribar a tots els participants.
Consulteu aquí el darrer butlletí amb les últimes informacions importants marcades en vermell:
Butlletí – darreres informacions Pont del Diable 2019
Ja podeu consultar les hores de sortida:
Hores de sortida Pont del Diable 2019
ATENCIÓ:
Al final no hi haurà pre-sortida i la sortida estarà a 4 minuts del centre de competició (uns 350 metres).
Estigueu atents perquè aquest vespre penjarem informació sobre alguns canvis importants que hi ha hagut.
Gràcies
Durant el dia d’avui publicarem les hores de sortida i informació sobre canvis importants a la cursa.
Estigueu atents,
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
La informació tècnica està actualitzada amb distàncies, desnivells, etc. per a cada circuit.
Apa, demà divendres 8 de febrer, es l’últim dia per inscriure-se a categories oficials!
Seguiu totes les novetats de la cursa al nostre Facebook.
Us hi esperem!
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
El diumenge 17 de febrer es durà a terme la segona prova de la Copa Catalana d’Orientació a Peu 2019 amb una cursa de llarga distància al parc del Pont del Diable (Tarragonès).
La informació tècnica s’actualitzarà properament.
Seguiu totes les novetats de la cursa al nostre Facebook.
Us hi esperem!
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
1989 – 2019: Aquest any el Club Montsant Orientació compleix 30 anys de la seva fundació. Per l’ocasió us proposem tornar a uns dels primers terrenys de l’orientació catalana.
Organitzem el diumenge 17 de febrer de 2019 una cursa d’orientació a peu, de modalitat llarga distáncia, puntuable per la Copa Catalana 2019 i constituint la tretzena edició del Trofeu Ciutat de Tarragona d’orientació. La prova comptarà també amb circuits d’iniciació per a gent no experimentada, tant per a adults com per a nens.
La cursa es durà a terme a la comarca del Tarragonès, concretament a l’àrea al voltant del parc ecohistòric del Pont del Diable i aqüeducte de les Ferreres dins dels termes municipals de Tarragona i dels Pallaresos. (Mapa actualitzat al 2018!)
Per aquesta cursa comptem com a col·laboradors a Limonium, empresa de serveis ambientals, turístics, de comunicació i educació ambiental que gestiona el parc Ecohistòric del Pont del Diable, a la Casa del Guarda i a l’Ajuntament de Tarragona.
Per als qui no hagueu sentit a parlar de l’orientació, aquest és un esport que combina exercici físic amb exercici mental, juntament amb el gust per la natura. És ideal per a practicar amb família ja que no hi ha un límit màxim d’edat, hi participen nens des dels 3 anys, a l’anomenada categoria “Correxic”, fins a gent de més de 60 anys. Cadascuna de les categories té un circuit adaptat a les condicions físiques de la seva edat i també tècniques segons el nivell del participant. L’objectiu de les curses d’orientació és passar per uns punts marcats en un mapa que es dona a cada corredor, en el menor temps possible. Més informació per saber com funciona una cursa d’orientació?
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
Programa:
Participació:
La competició s’organitza sota els reglaments de la FCOC (Federació Catalana de Curses d’Orientació).
Els corredors participen en les proves sota la seva pròpia responsabilitat, però emparats obligatòriament per una assegurança mèdica. Els participants que no disposin de llicència federativa o carnet de lleure Catalunya Orientació hauran de contractar una assegurança temporal.
Categories de competició:
La prova es disputarà amb totes les categories habituals de competició:
H/D10, H/D12, H/D14, H/D16, H/D18, H/D20, H/D21A, H/D21E, H/D35, H/D40, H/D45, H/D50, H/D55 i H/D60
Categories per d’iniciació:
Tant els adults com els nens trobaran un circuit a la seva mida per iniciar-se: el Circuit Groc, senzill i per als petits, el Circuit Taronja per als adults que comencen i el Circuit Vermell per als ja iniciats.
Per als menuts hi haurà circuit Correxic.
Sistema de marcatge de temps de cursa:
El control dels temps de cursa es farà exclusivament mitjançant el sistema Sportident per a totes les categories. Si no es disposa de xip SportIdent, cal indicar-ho al fer la inscripció pel sistema d’inscripcions de la FCOC per assignar un de lloguer.
Estarà actiu per la cursa el sistema Sportident AIR+.
Cada competidor és responsable de validar correctament el seu pas per un control, mitjançant la comprovació del funcionament del dispositiu sonor i visual de la base. Aquells participants que perdin la seva targeta de control, es saltin algun control o passin pels controls en l’ordre equivocat seran desqualificades.
En el cas de trobar-se amb una unitat base Sportident que no funciona, o que sembli que no funciona, el corredor haurà d’utilitzar el sistema de marcatge alternatiu (pinça manual), i serà desqualificada si no presenta un registre del marcatge a alguna de les tres caselles destinades a tal efecte al mapa.
Zona de competició:
Zona boscosa a l’entorn del Parc Ecohistòric del Pont del Diable.
Localització del Centre de competició:
Coordenades Centre Competició x= 352427.0 Y= 455648.2
Aparcament:
Important seguir les instruccions d’accés a l’aparcament i al sortir d’aquest.
- Turismes: Aparcament A.
Esplanada situada sota l’AP-7, situada a 350 m. (5 min. caminant) del Centre de Competició. Accés N-240 Km 3 en sentit Tarragona.
Atenció! L’accés a aquesta zona d’aparcament es realitza des d’un tram on la via té dos carrils, per tant els usuaris circulen amb certa velocitat. Cal aproximar-se al punt sense agafar excessiva velocitat (50-60 km/h). Es recomana mantenir aquesta velocitat des de la rotonda en que es realitza el canvi de sentit si s’accedeix des de l’AP-7 o l’A7, d’aquesta forma és més fàcil que els altres usuaris s’adonin de les nostres intencions de girar i ells adeqüin la seva velocitat a les nostres intencions. L’accés es troba inmediatament abans del pas elevat de la AP-7 sobre la N-240.
De la mateixa manera per sortir de l’aparcament , caldrà tenir cura a l’incorporar-se a la via, perquè els vehicles circulen a velocitats elevades. Per tant, assegurar-se bé abans de sortir.
Les famílies amb nens petits i cotxets tindran preferència i podran aparcar a l’aparcament B.
- Autocaravanes: Aparcament B.
Coordenades Aparcament B (Autocaravanes) x= 352213.5 y= 4556400.4
Àrea d’aparcament del parc Ecohistòric del Pont del Diable al costat de la N-240 km 3 direcció Valls -Lleida. Situada a 150 m. (2 min. caminant) del Centre de Competició.
A l’hora d’aparcar, intenteu ocupar l’espai més allunyat de l’entrada. És un aparcament asfaltat que té desnivell.
Dorsals i incidències:
NO s’utilitzaran dorsals. A la zona de recepció s’haurà de comprovar si hi ha alguna incidència d’inscripició al llistat corresponent. En cas afirmatiu, caldrà anar a la taula d’inscripcions per resoldre-la i poder efectuar la sortida.
CURSA
Accés a la sortida:
NO hi ha Pre-sortida. Des del Centre de Competició a la SORTIDA hi ha 250 m. (4 min. caminat). No existeix pràcticament desnivell.
L’interval de sortida serà de 3 minuts per a corredors/es de la mateixa categoria o que comparteixen mateix circuit.
Accés a l’arribada:
L’arribada serà a tocar del centre de competició.
Sortides:
- Sortida: El procediment de sortides seguirà el següent protocol:
– Minut -3: Neteja de la tarja electrònica Sportident
– Minut -2: Comprovar tarja electrònica Sportident i agafar descripcions de control
– Minut -1: Comprovar la categoria del mapa, i esperar que soni el rellotge de sortida per començar la cursa
Si un corredor, per qualsevol circumstància arriba tard a la sortida s’ha de dirigir al jutge de sortides, i després de realitzar les corresponents comprovacions, li indicarà els passos a seguir per a que pugui iniciar la cursa l’abans possible i no destorbi els corredors que surten a la seva hora. L’hora que constarà però, serà la que tenia assignada en un principi i no la de la sortida real. No es realitzarà cap canvi en les hores de sortida.
Els circuits VERMELL, TARONJA i GROC sortiran amb sistema START i, per tant, no tindran hora de sortida assignada. Podran sortir de forma esglaonada a partir de les 10.00h.
Les hores de sortida es publicaran el dijous 14/02/2019.
Avituallament i serveis:
– Avituallament líquid en cursa.
– Avituallament líquid i sòlid a l’arribada.
– Servei sanitari preventiu: una ambulància amb servei vital bàsic estarà ubicada al centre de competició.
– Servei de guarderia: per promocionar la participació de les famílies, des de 30 minuts abans de les primeres sortides, una guarderia estarà a disposició dels pares i mares que corrin.
– Correxic (circuit infantil d’orientació). S’obrirà el correxic a les 12 h.
– Servei de WC.
– Servei de bar i restaurant (sota reserva).
30 anys del Club Montsant Orientació!
Per celebrar que enguany fa 30 anys de la creació del Club, després de l’entrega de premis hi haurà un petit refrigeri pels assistents.
A més a més, l’organització juntament amb el Bar-Restaurant La Casa del Guarda, que està a tocar del Centre de Competició, ofereixen la possibilitat de, en acabar, dinar una calçotada (20 euros per persona) / menú infantil (7 euros).
La reserva per la calçotada /menú infantil s’haurà de tramitar a través de la pàgina d’inscripcions de la FCOC.
Els que heu reservat calçotada o menú infantil, heu de passar per recepció a recollir un val que caldrà entregar al restaurador.
Sorteig de material:
Gràcies a la col·laboració de Tiendaorientación hi haurà un sorteig de productes d’aquesta botiga just després de l’entrega de premis entre els corredors presents.
Gràcies a la col·laboració d e la marca All Trail, es sortejarà unes sabatilles del model Irock 2 entre totes les persones inscrites a la cursa.
Aquestes dues botigues estaran presents el dia de la cursa i hi podreu comprar els seus productes.
Abandonaments:
Tots els participants, encara que hagin abandonat, han de passar obligatòriament per la zona d’arribada per notificar la finalització de la seva cursa i permetre a l’organització portar un bon control dels participants, i vetllar així per la seva seguretat.
Telèfon d’emergència durant la competició:
681 369 495 (També estarà imprés al mapa)
112
App My112 Es recomanable tenir l’aplicació My112 al telèfon mòbil, ja que serveix per a geolocalitzar una trucada al 112 en cas d’emergència.
Premis:
Als tres primers classificats de cada categoria.
Organització :
Director cursa: Carmel Expósito
Director tècnic: Nicolas Corgnet
Traçador: Joan Borràs
Sportident: Sebas Ordoñez
Responsable Recepció: Ester Bartra
Responsable Sortides: Gemma Solé
Responsable Arribades: Judit Mata
Controlador FCOC: sense
Jurat tècnic:
Adela Illamola (U.E. Vic)
Marta Sanchez (Aligots)
Daniel Davi (COC)
Nicolas Corgnet (Montsant)
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
Mapa
Mapa: Pont del Diable (Tarragona) – Registre FEDO: T-363-00
Àrea: 6.8 km2 – Escala: 1:15000 – Equidistància: 5m
Producció: Club Montsant Orientació
Cartògraf: Xus Loro (Desembre 1999/Gener 2000)
Actualitzat: Fernando Piédrola, (Octubre 2006)
Actualitzat: Paco L. Tenza. (Febrer 2009)
Actualitzat i adaptació Norma ISOM 2017: Juan Fco Sánchez – Mapeando (Gener 2018)
Fotos del terreny:
Imatges terreny amb treballs forestals
Notes del cartògraf (Juan Francisco Sánchez / Mapeando):
Bosc típic mediterrani amb diferents graus de penetrabilitat i amb alta densitat de vegetació en nombroses zones que marquen una carrera mitjana a lenta. Els desnivells són moderats, encara que amb pendents més pronunciats en alguns vessants. La nova ISOM (nou símbol 411) ha permès detallar quina vegetació és impassable, sent aquesta en la majoria d’ocasions esbarzerars barrejats amb pineda i altres arbustos.
Com a elements rocosos sobresurten els tallats; amb gran quantitat de tallats creats per l’home. Amb la presència també d’algunes pedres disperses de petita grandària. El criteri utilitzat per a representar els tallats ha estat: (seguint la norma ISOM)
– Tallat “amb pinta”: quan és necessari per a indicar la caiguda d’aquest, ex. Quan mitjançant el relleu no és visible cap a on cau el tallat. En tallats no verticals per a indicar fins on cau la pinta (aquest cas sol ser sol per a tallats molt grans, podent allargar les pintes). Si el tallat està molt pròxim a un altre element lineal com una senda per a no confondre’l. Prevalent sempre la llegibilitat.
– Tallat “sense pinta : per necessitat de llegibilitat, ex. Molts tallats junts amb pinta no caben.. (Ull: amb la nova ISOM ara és més estret que el símbol anterior).
– Tallat “amb pinta més petita menor a 1 m. (Símbol no IOF): usat per a fer distinció entre aquells que, encara que franquejables, tenen menys altura d’1 m.
Símbols especials utilitzats
– Símbol 531 X (ics negra): utilitzat per a representar dos elements diferents: construccions de fusta i sifons alts per a aigua.
– Símbol no IOF: X (ics marró) utilitzat per representar soques significatives.
– Símbol 530 O (cercle negre): utilitzat per representar petits murs de forma circular que solen tenir un arbre al centre.
– Símbol 419: X (ics verda) como element especial de vegetació ha estat utilitzat per representar les alzines que son significatives.
Existeix sobre el terreny una gama amplia de cartells indicadors, especialment de senders que no es troben cartografiats al mapa, així com molts elements d’origen humà, principalment elements corresponents a infraestructures de serveis ( línies elèctriques, canalitzacions de gas i d’aigua i de clavegueram) que el cartògraf no ha dibuixat, per tant no seran visibles al mapa.
Símbols especials addicionals:
Detall mapa amb simbologia especial addicional a causa dels treballs forestals.:
Enllaç a la norma ISOM 2017 completa:
Notes del traçador (Joan Borràs):
Traçar en un mapa que recull un territori tan humanitzat com el Pont del Diable no ha estat tasca fàcil. Zona verda per excel·lència de Tarragona, integra una gran quantitat d’elements diversos amagats en la densa boscúria mediterrània, fruit de l’abandonament rural i l’impacte humà actual.
Les abundants construccions de pedra seca i una densa xarxa de corriols i camins, forcen que els traçats busquin les difícils oportunitats que ens facilita el terreny on ubicar punts de control que satisfacin als orientadors més exigents.
Espero haver-ho aconseguit amb curses i traçats que requeriran d’una bona gestió i lectura encertada dels verds: passadissos vegetals, clarianes i canvis de penetrabilitat, sovint difícils d’interpretar cartogràficament; a més d’una correcta elecció de ruta.
Caldrà en tot moment modular la velocitat de cursa i mantenir una alta concentració per no descomptar-se en camins i cruïlles. Sovint tindreu la impressió que correu en una prova d’esprint urbà, on us podreu aplicar en les tècniques d’anticipació, lectura simplificada i utilitzar una alta velocitat de cursa. Per altra banda, això contrastarà en alguns trams dels circuits més exigents amb controls i trams on serà difícil progressar i mantenir el rumb que pretenen amb velocitats alentides a causa de la vegetació.
Tingueu sobretot en compte les particularitats del terreny i la cartografia, és important conèixer com el cartògraf ha recollit la informació i la reflecteix al mapa (vegeu l’apartat particularitats cartogràfiques).
Desitjo que l’hàgim encertat, bones curses.
Advertències de seguretat:
Atenció: Les zones on s’han efectuat treballs forestals (símbol 409), presenten branques al terra i alguna soca tallada amb parts de fusta en forma de punxa prominent. Es recomanable no córrer per aquestes àrees. Molta precaució.
En la zona de cursa hi ha alguns petits pous. La majoria estaran senyalitzats en cinta blanca i vermella. Però podria haver-n’hi algun més no detectat.
La zona de cursa és un àrea freqüentada per visitants i practicants d’altres esports ( excursionistes, bicicleta de muntanya, etc.) per tant cal anar amb atenció durant la cursa per aquest fet, ja que us podeu trobar en algun sector amb d’altres usuaris, especialment en senders i camins.
Els pins de la zona tenen afectació per la plaga de l’insecte de la processionària (Thaumetopoea pityocampa) S’ha observat que ja estan en la seva fase larvària i aquestes erugues estan sortit dels nius (bosses blanques) existents als pins i que alberguen a l’interior les larves en els seus diferents estadis. Recordar que aquestes tenen pèls urticants.
Recordeu sempre la possibilitat d’existència de paparres. Com actuar :
http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Paparres
NO DEIXEU OBJECTES DE VALOR VISIBLES A L’INTERIOR DELS VEHICLES.
Equipació recomanada:
Distància, desnivell, escala i número de controls per cada categoria:
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
Les inscripcions es tramitaran a través de la web de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC). Cal seguir les instruccions que indica la pàgina Inscripcions online, fins a finalitzar el pagament en línia.
La reserva per la calçotada /menú infantil també s’haurà de tramitar a través de la pàgina d’inscripcions de la FCOC.
El termini d’inscripcions finalitza el divendres 8 de febrer a las 23:59. Un cop finalitzat el període d’inscripcions només s’admetran inscripcions el mateix dia de la cursa a les categories Open (Circuits Vermell, Taronja i Groc), passant per la taula d’inscripcions i sempre depenent de la disponibilitat de mapes.
Els socis del Club Montsant hauran de fer d’inscripció i el pagament a través de la FCOC, però els hi serà retornada l’import d’aquesta el mateix dia de la cursa.
El club també posarà a disposició dels participants de categories d’iniciació brúixoles per a aquells que no en tinguin.
Els corredors participen en les proves sota la seva pròpia responsabilitat, però emparats obligatòriament per una assegurança esportiva d’accidents. Els participants que no disposin de llicència federativa o carnet de lleure Catalunya Orientació hauran de contractar una assegurança temporal.
El control dels temps de cursa es farà exclusivament mitjançant el sistema Sportident per a totes les categories. Si no es disposa de xip SportIdent, cal indicar-ho al fer la inscripció per assignar una de lloguer.
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
www.pontdeldiabletarragona.com
Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat
Aquí teniu els resultats:
Resultats Finals XIII Trofeu Ciutat Tarragona 2019
Resultats Parcials XIII Trofeu Ciutat Tarragona 2019
Moltes gràcies a tots per participar!!!
Organitza:
Amb el suport de: